Bio BTW vrij !

11 mei 2011 § Een reactie plaatsen

De zorg voor het milieu, God’s schepping, heeft een schriftuurlijke basis: “want het werd geschapen met het oogmerk om met oordeel te worden gebruikt, niet overmatig.” (Leer en Verbonden 59:20)

Cor Baaij uit de kerkelijke gemeente Den Helder deelde onderstaand bericht met ons, en Ivo Marien uit Geraardsbergen tipte de video die zo prachtig aansluit bij mormoonse zorg voor het milieu in de praktijk!  

 AMSTERDAM – Een petitie voor het btw-vrij maken van biologisch voedsel heeft inmiddels 92 duizend steunbetuigingen ontvangen. Maar doordat een fors aantal e-mailadressen ontbreekt, zijn slechts 50 duizend reacties geldig. Dat is nog altijd tienduizend meer dan noodzakelijk voor een behandeling in de Tweede Kamer.

Met dit burgerinitiatief tracht Leo Dijkgraaf, eigenaar van een biologisch vleesbedrijf, biologisch voedsel twee jaar lang zonder de opslag van 6 procent te kunnen verkopen. ‘De consument is voor wat betreft biologische producten van goede wil, maar vindt de prijs te hoog.’

Een lagere prijs, redeneert Dijkgraaf, zal biologische consumptie bevorderen, wat tot een prijsdaling leidt.

Lees meer over dit initiatief:  klik hier

De Petitie:
De Rijksoverheid stelt dat in 2010 in haar bedrijfsrestaurants minimaal 40% aan biologische producten moeten worden gebruikt. In navolging zullen scholen en zorginstellingen meer gebruik moeten gaan maken van biologische catering. Met diverse marktpartijen zijn al diverse convenanten gesloten om de daad bij het woord te voegen. Dat is allemaal heel goed!
Essentieel onderdeel ontbreekt echter in alle afspraken. Wie betaalt de rekening ?
Juist, de consument. En wil die consument die rekening betalen?
Zolang biologische consumpties veelal twee keer zo duur zijn als niet biologische consumpties, zullen de doelstellingen niet gehaald worden.
Middels deze handtekeningenlijst willen wij heel concreet aan de overheid vragen de consument, die wil investeren in biologische consumptie, tegemoet te komen door voor de komende twee jaar alle eko gecertificeerde voedingsmiddelen BTW vrij te maken.
( BTW bedraagt nu op voedingswaren 6%). Als tijdelijk de BTW op Eko eten wordt afgeschaft, zal de vraag daarnaar toenemen. Als het volume groter wordt, kunnen de prijzen dalen en kan er weer BTW worden geheven.
In navolging op het stimuleringsbeleid in de autobranche, waarbij flinke kortingen worden gegeven op de bijtelling en de bpm van milieuvriendelijke auto’s, moet dit verzoek een simpel hamerstuk in de Tweede Kamer kunnen zijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Bio BTW vrij ! voor De Mormoonse Arbeider.

Meta

%d bloggers liken dit: