Louis Bertrand: communist en mormoon

16 mei 2011 § Een reactie plaatsen

 

Louis Auguste Bertrand (geboren te Roquevaire, Bouches-du-Rhone, 1808 – overleden te Salt Lake City, USA, 1875), wiens echte naam was Jean-François Elie Flandin, was een Icariaans communist en redakteur van de socialistische krant Le Populaire. Hij was een van de eerste Franse leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en maakte ​​deel uit van een groep Mormoonse pioniers die naar Salt Lake in de Rocky Mountains emigreerde. Vier jaar later keerde hij terug naar Frankrijk als zendingpresident van de Franse zending van de Kerk. Het was tijdens die periode als zendingspresident dat hij zijn “Memoires van een Mormoon” schreef (Pierre-Jules Hetzel, redacteur, Parijs, 1862).

Het was in het kantoor van de krant Le Populaire, waar hij als redakteur werkte in 1850, dat Louis Bertrand de mormoonse zendelingen John Taylor (destijds lid van het Quorum der Twaalf Apostelen van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen) en Curtis Bolton ontmoet. Hij schrijft: “Vanaf mijn eerste gesprekken met hen, werd ik getroffen door de buitengewone omvang van het werk in Frankrijk waarvoor zij verantwoordelijk waren. Door mijn kennis van de Engelse taal kon ik zelf met de leerstellingen van de nieuwe kerk kennis maken, en ik vond in hun geschriften, maar vooral in het boek, bewijs van goddelijke authenticiteit van het Boek van Mormon m.b.v. Orson Pratt die me volledig overtuigde van de goddelijkheid van dit werk. Al mijn vragen en bezwaren die ik had konden naar mijn tevredenheid worden verduidelijkt of weerlegd. Na drie maanden van studie en ernstig nadenken, aanvaardde ik de doop.”

Op 1 december 1850 werd Louis Bertrand door John Taylor in de Seine gedoopt nabij het eilandje Saint-Ouen. Op 8 december van hetzelfde jaar, werd Louis Bertrand tot priester gewijd. Op 20 december 1851, werd hij aangesteld tot hogepriester en werd hij districtsleider van Parijs en senior-adviseur van de president van de Franse zending, Curtis Bolton en later Andrew L. Lamoreaux.

Louis Bertrand emigreerde in 1854-1855 naar de Verenigde Staten, waar hij zich bij de heiligen in Salt Lake voegde.  Hij verbleef daar vier jaar voordat hij werd geroepen als president van de Franse Zending door Brigham Young, president van de Kerk.

Op 10 december 1859, keerde Louis Bertrand terug naar Parijs als president van de Franse Zending van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. 

In 1861 zond zendingspresident Louis A. Bertrand vanuit Parijs de eerste zendeling naar België: de Brusselaar ouderling Chaprix, waarmee hij min of meer de stichter van de Kerk in België werd. 

In juni 1864, verliet Louis Bertrand Frankrijk om weer naar huis terug te keren in Utah, waar hij in 1875 stierf.

Klik hier voor meer (engelstalige) informatie over deze opmerkelijke socialistische mormoonse pionier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Louis Bertrand: communist en mormoon voor De Mormoonse Arbeider.

Meta

%d bloggers liken dit: